01.02.2000 - 01.02.2020
Clinica de oftalmologie "Prof. Dr. Benone Cârstocea" - Laser Optics a fost înfiinţată în decembrie 1999 şi a început să funcţioneze în 1 februarie 2000; fondatorii şi asociaţii au fost trei colegi – prof. Dr. Benone Cârstocea, dr. Daniela Şelaru şi Dr. Otilia Gafencu. Toţi trei cu experiența activităţii private “la patron”, iniţial la Optimed 1993 - 1996 şi ulterior la "MBM Optics Grup", între anii 1996 și 1999. Au gasit firesc să organizeze ceva pe cont propriu, pentru că experimentele anterioare au avut în ele multe dezamăgiri şi frustrări si ei doreau sa practice oftalmologie la cele mai inalte standarde, fara constrangeri de ordin "comercial".
Pentru că, Prof. Dr. Benone Cârstocea, fusesem printre pionerii aplicării laserului în medicină şi oftalmologie (începând din 1979) acumulând în aceşti ani o experienţă uriaşă, atât în practică cat şi în cercetarea ştiinţifică aplicativă, rod al căreia s-au născut laserii româneşti – cu YagNd, cu CO2, cu argon, cu colorant pompat cu azot, cu YagNd – continuu cu vârf de safir. De altfel, teza de doctorat pe care a susţinut-o în 1991 s-a intitulat „Laseri româneşti în oftalmologie”. Cele două colege îmi fuseseră alături pe parcursul tuturor acestor ani. Dar despre laser şi laseri româneşti, se pot scrie sute de pagini ... Situată în bd. Ion Mihalache într-un bloc al RAPPS, noua clinică a pornit cu entuziasm la drum, făcându-se repede cunoscută. Au lucrat acolo dr. Cristina Daraban, dr. Ancuţa Cristescu, dr. Crina Stângu, as. Ramona Dumitru, secretara Maria Taraş, ec. Dorina Vîlcu. În 2002 dr. Ancuța Cristescu a plecat, în schimb a venit dr. Diana Poștaliu. În 2004 a plecat Ramona Dumitru şi a venit Valentina Țoropoc.
Echipamentul era, iniţial, relativ modest, totuşi suficient pentru consultaţii şi explorări complexe, ca şi pentru tratamente laser, pe parcursul anilor echipamentul s-a modernizat şi s-a completat în permanenţă, astfel că astăzi se află la nivelul cel mai înalt; dar asupra echipamentului vom reveni. Oftalmologia este o disciplină în proporţie de 70 - 80% chirurgicală şi era firesc ca ambiţiile noastre să meargă spre instalarea unui bloc chirurgical modern. Sub acest aspect, dar şi sub altele, spaţiul din bd. Ion Mihalache nu corespundea. Mai trebuie menţionat că: amplasarea se afla la etajul VII, un singur lift, care se defecta sistematic şi vecini care ne inundau. Pe de altă parte, domnilor de la RAPPS nu le păsa deloc nici de faptul că ne plăteam datoriile absolut corect, nici de întreţinerea blocului, pentru că era important să-şi încaseze banii care erau din ce în ce mai mulţi. Şi atât. Cred că decizia cu orice preţ – să plecăm – am luat-o când, deşi domnul Şelaru, înroşise firele de telefon cu rugăminţile de a se repara liftul defect de o lună, am găsit pe coridor aşteptând, un bolnav cu ambele picioare amputate, cărat până la etajul VII în braţe.
Ne-am mutat în prezenta locaţie în care ne aflăm şi acum - bd. Dinicu Golescu nr. 10 - în noiembrie 2005. A fost nevoie de spiritul răzbătător al noului manager Ioan-Răzvan Cârstocea, de multă muncă, de un dram de inconştienţă, pentru a transforma o clădire, în care au fost de toate, dar nu clinică, într-un spaţiu funcţional, primitor, curat şi adecvat.
De notat în „biografia” noastră este şi data de 19 iulie 2006, când am inaugurat blocul operator şi merită pomenit şi dl. Ionescu Cristian, primul pacient operat în clinică. Am avut întotdeauna dorinţa ca oamenii să facă ceea ce le place mai mult; personal am fost atras şi preocupat de patologia şi chirurgia retinei. Este ceea ce distinge clinica noastră faţă de alte practici private din Bucureşti şi din ţară – abordarea cu precădere a patologiei retiniene, fără a exclude celelalte elemente de patologie oftalmologică.
Blocul nostru operator este echipat cu cea mai modernă variantă a aparatului de vitrectomie – CONSTELLATION (Alcon), cu sistem de endo iluminare cu xenon şi cu seturi de chirurgie vitreo-retiniană de 20, 23 şi 25 G. Chirurgia cataractei se practică cu cel mai modern facoemulsificator – INFINITI, cu sondele de faco fragmentare Neosonics şi Ozil. Microscopul operator LUXOR este echipat cu BIOM pentru vizualizarea retinei, cu piesa de vizualizare pentru asistent şi cu redare pe monitor şi înregistrare pe DVD. Dispunem, de asemenea, de o gamă completă de lentile Volk pentru chirurgia retinei, de un crio-unit, de 3 monitoare pentru ATI, de aparat de anestezie generală, mese de operaţie mobile, aparat de sterilizare instrumente cu program rapid şi mediu. Seturile de cataractă şi de vitrectomie sunt de unică folosinţă şi folosite ca atare.